Renoveringsentreprenören bör jämföra ventilationslösningar

Renovering av fastigheten ger ett perfekt tillfälle att ompröva de tekniska systemen. Särskilt i mindre fastigheter är det lätt att man bara byter ut det gamla ventilationsaggregatet mot en nyare version, vilket inte alltid är rimligt. Det är värt att lägga tid på att jämföra olika alternativ. Enervent Zehnders energieffektiva teknik är lämplig för byggnader i olika storlekar och lägen.

Målet med renoveringarna är att förlänga fastigheternas livslängd och samtidigt förbättra funktionaliteten. Att byta ut ventilationsaggregatet är en väsentlig del för att förbättra byggnadens energieffektivitet. Gamla ventilationssystem uppfyller inte längre gällande krav eller ger tillräcklig ventilation, vilket också kan leda till problem med inomhusluften. Förändringar förväntas också för energikostnaderna då nya aggregat minskar förbrukningen avsevärt.

– Enervent-aggregat har en roterande värmeväxlare, vilket är den mest energieffektiva tekniken på marknaden. Förutom hög värmeåtervinning har apparaterna kylåtervinning på sommaren. På så sätt minskar kylbehovet och kostnader sparas, säger Ronni Laaksonen som är försäljningsansvarig.

Vi har lämpliga ventilationsaggregat för alla miljöer – båda stora arenor, men även barnfamiljers hem

Enervent Zehnder har levererat utrustning till många renoveringsbyggen. Bland dem finns välkända fastigheter såväl som privata bostäder.

I renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors levererade vi sex olika utrustningsmodeller för jobbet. På grund av de små kanalerna valdes en decentraliserad ventilationslösning för lokalerna. Våra ventilationsaggregat installerades bland annat i stadions första hjälpen-rum, försäljningsställen samt tvätt- och omklädningsrum.

På samma sätt skräddarsyddes ventilationen för varje lägenhet i den prestigefyllda byggnaden som renoverades på Bulevarden i Helsingfors. Vi levererade ventilationsutrustning till alla lägenheter och kommersiella lokaler, totalt fem olika utrustningsmodeller. På denna destination var utrustningens eleganta och diskreta utseende ett av urvalskriterierna.

Vi hittade också en lämplig lösning för en familj som renoverar ett gammalt hus för att bli ett lämpligt hem för en barnfamilj. De ville behålla gravitationsventilationen i huset, men det behövdes en annan lösning för sovrummen. Lösningen hittades i Zehnders ComfoSpot, en rumsspecifik ventilationsanordning med värmeåtervinning som både är tyst och kan anläggas från utsidan och insidan.

– Det viktigaste i den totala renoveringen av ventilationssystemet i samband med renoveringsbyggen är att ta ställning till hur man vettigt ska göra nödvändiga kanalarbeten. Att hitta svaret är en del av VVS-designernas kompetens, framhåller Ronni Laaksonen.

Om fastigheten redan har ett Enervent ventilationsaggregat installerat kan ett alternativ även vara ett automationsmodifieringspaket för det gamla ventilationsaggregatet i stället för att byta ut hela aggregatet.

Fråga oss mer om olika produktalternativ: enervent@enervent.se

Bild: Ronni Laaksonen med Lämpökarelias Heikki Sivonen