Enervents ventilationsverksamhet till Zehnder Group AG

Zehnder Group AG förvärvar Enervent Oy:s luftbehandlingsverksamhet inklusive varumärkesportföljen. Enervents varumärken är Enervent and Exvent. Transaktionen innehåller även Enervent Oy:s dotterbolag i Norge (Exvent AS) och Sverige (Ventener AB). All personal och ledning kommer att ingå i affären och de kommer att fortsätta i sina uppgifter som gamla anställda. Transaktionen beräknas vara klar före slutet av augusti.

Zehnder Group är en framgångsrik internationell koncern med starka familjeband som är engagerad i att skapa energieffektiva lösningar för ett gott och bekvämt inomhusklimat. Transaktionen stöder och komplimenterar Zehnder Groups verksamhet. Det stärker speciellt Zehnders kompetans runt ventilation och applikationer i kallt klimat. Transaktionen skapar också bra fotfäste för koncernens framtida tillväxt i Norden.

”Enervents och Zehnder Groups marknader och produktportföljer kompletterar varandra perfekt. Det finns inga överlappningar. Båda företagen är kända för sina högkvalitativa produkter och avancerade teknologier. Enervents övergång till Zehnder Group öppnar nya affärsmöjligheter för Enervents kunder, partners och anställda. Vi är väldigt positiva till denna transaktion och ser till framtiden med tillförsikt ”, säger Enervents VD, Jukka Riekkinen.

”Vi är mycket glada att välkomna Enervent som ny medlem i Zehnder Group. Tilläggsförvärv är ett viktigt inslag i Zehnders tillväxtstrategi. Genom förvärvet av Enervent expanderar vi vår marknadsposition i Norden och breddar vårt sortiment att omfatta produkter som är skräddarsydda för kraven i dessa länder ”, säger Hans-Peter Zehnder, koncernchef för Zehnder Group.

Den nya ägarens mål är att fortsätta utveckla, tillverka och marknadsföra ventilationsaggregat som Enervent har gjort i mer än 35 år. Under de senaste åren har bolagets verksamhet och kunder fokuserat på Finland, Norge och Sverige. Ventilationsverksamheten omsatte förra året 10 miljoner euro. Enervent tar emot cirka 60 procent av sin försäljning från Finland, 25 procent från Norge och 15 procent från andra exportländer i Europa. Enervent sysselsätter 50 personer. Produktionen är koncentrerad till Borgå.

Mer information om transaktionen

René Grieder
Member of the Group Executive Committee, CFO
Zehnder Group AG, 5722 Gränichen, Sveits
T +41 62 855 15 17, rene.grieder@zehndergroup.com

Jukka Riekkinen
CEO
Enervent Oy, 06150 Porvoo, Finland
T +358 40 518 0899, jukka.riekkinen@enervent.com

Vesa Korpimies
Chairman, Board of Directors
Enervent Oy, 06150 Porvoo, Finland
T +358 50 590 6754, vesa.korpimies@emgroup.fi

 

Zehnder i korthet

Zehnder Group förbättrar livskvaliteten genom att erbjuda enastående inomhusklimatlösningar. De utvecklar och tillverkar sina produkter i 14 egna fabriker, varav 5 finns i Kina och Nordamerika. Försäljningsverksamheten, som sträcker sig över 70 länder, sker genom lokala försäljningsbolag och representativa kontor.

Zehnders produkter och system för uppvärmning och kylning, ventilation och luftrening har enastående energieffektivitet och utmärkt design. Med varumärken som Zehnder, Runtal, Acova, Bisque, Greenwood, Paul and Core, är Zehnder Group en marknadsledande och teknologisk ledare inom sina affärsområden.

Zehnder Group har sitt huvudkontor i Gränichen, Schweiz, sedan 1895. Företaget sysselsätter över 3000 personer över hela världen och uppnådde en omsättning på 582 miljoner euro år 2017. Bolaget är noterat på SIX Swiss Exchange (symbol ZEHN / nummer 27 653 461). De onoterade registrerade B-aktierna innehas av Zehnder-familjen och personer som är nära förknippade med dem.

Enervent i korthet

Enervent är ett finskt företag med en passion för högklassigt inomhusklimat. Företaget har utvecklat, tillverkat och marknadsfört energieffektiva lösningar som förbättrar inomhusklimatet sedan 1983.

Enervents tekniska excellens inkluderar ventilationsutrustning med inbyggd värmepump och revolutionerande energibehandlingssystem för fastigheter. Tack vare detta är det enkelt att kontrollera värme och energiförbrukning i byggnaden.