Enervent Zehnder ökade sin omsättning och förbättrade sin lönsamhet

Den Borgåbaserade ventilationstekniktillverkaren Enervent Zehnder ökade sin omsättning och förbättrade sin lönsamhet under 2022. Företaget räknar med att exporten kommer att växa ytterligare under 2023, då man kan sälja till nya länder genom sitt moderbolag Zehnder.

– Det finns många anledningar bakom tillväxten. Den allmänna medvetenheten om betydelsen av inomhusklimat växer, kraven på energieffektivitet betonas ännu mer och produkterna måste ha avancerade funktioner. Finsk tillverkning är också uppskattad, säger Thomas Söderholm, vd för Enervent Zehnder.

– Året 2022 överraskade oss på ett positivt sätt. Vår omsättning ökade och lönsamheten förbättrades. Enligt prognoser kommer bostadsbyggandet att minska 2023 i alla nordiska länder, men det ska vi svara på genom att satsa på renoveringsbyggande, framför allt energirenoveringar. Dessutom ger vår senaste produkt Svea Cooler, som lanserades på Finnbuild-mässan i oktober förra året, en ny typ av lösning för hushållens kylbehov. Den kombinerar kyla med ventilation, säger Söderholm.

Strategisk roll som expert på nordligt klimat inom Zehnder Group

År 2023 är ett dubbelt jubileumsår för Enervent Zehnder. Företaget har tillverkat och sålt ventilationsaggregat i 40 år. I år firas även att företagets ventilationsaggregat marknadsförts under namnet Exvent i Norge i 20 år. Verksamheten blir mer och mer internationell i takt med att integrationen med Zehnder Group, som varit ägare sedan 2018, fortsätter Söderholm.

Produktutvecklingen av ventilationsaggregaten görs i företagets egna lokaler i Borgå, där det även finns ett klimatlaboratorium som utför kontinuerliga tester, för att efterlikna det nordliga klimatet. Thomas Söderholm bekräftar att företaget ser betydande tillväxtmöjligheter under jubileumsåret.

– Zehnder köpte oss på grund av vår expertis inom det nordliga klimatet. I denna roll kan vi utveckla produkter för ett mycket bredare område än tidigare. Vi exporterar för närvarande våra produkter till 14 länder. I år kommer vi att ansluta oss till Zehnders affärsresursplaneringssystem, så att vi kan öka aggregatleveranserna till koncernens globala försäljningsnätverk. Bland de drygt 70 länderna finns flera länder med kallt klimat. De nordiska länderna kommer givetvis att förbli våra nyckelmarknader, säger Söderholm.

Mer information:

Thomas Söderholm, VD, Enervent Zehnder Oy, +358 40 764 9559, thomas.soderholm@enervent.com