Renoveringen av Helsingfors Olympiastadion slutfördes inför jubileet

Huvudscenen för de olympiska sommarspelen 1952 är en av de mest kända byggnaderna i Finland. Stadion, som ligger centralt i huvudstaden, totalrenoverades 2018–2020. Enervent Zehnders ventilationsaggregat valdes för olika delar av stadionfastigheten. I det omfattande renoveringsprojektet förnyades hela byggnadstekniken för att möta moderna krav.

Friidrotts- och fotbollsstadion färdigställdes nära Helsingfors centrum för de olympiska spelen 1940 som tilldelades Finland. Andra världskriget förstörde planerna. Sedan dess har arenan varit värd för olympiska sommarspelen 1952, världsmästerskapen i friidrott, EM och många andra offentliga evenemang. När vi gick in i 2000-talet var dock tekniken och faciliteterna redan föråldrade i många avseenden.

I ett större renoveringsprojekt utökades stadion med en ny uppsättning underjordiska utrymmen. Dessutom totalrenoverades läktaren och fältområdet. Samtidigt utökades också antalet restauranger avsevärt. På 70-årsjubileet av hemmamatcherna har stadion redan sett flera stora konserter och sportevenemang.

Nya ventilationslösningar i gamla utrymmen

Renoveringen av Olympiastadion skilde sig väsentligt från nybyggnadsprojekt. Till exempel är byggnadstekniken designad för alla utrymmen enligt deras avsedda användning men med respekt för den ursprungliga 1930-talsarkitekturen. Enervent Zehnders ventilationsaggregat finns i olika delar av stadion efter renoveringen.

– Stadionfastigheten är förstås speciell på grund av dess popularitet och avsedda användning. Stadion rymmer förutom idrottsanläggningar och läktare även Finlands Idrottsmuseum och mötesrum för uthyrning. Efter att anbudet godkänts har vi tillsammans med entreprenören kontrollerat aggregatmodellernas lämplighet för de planerade lokalerna, säger Ronni Laaksonen som är försäljningsansvarig.

Det finska familjeföretaget Are ansvarade för den byggtekniska projektledningen. Kai Kellokoski, som var projektledare för ventilationsarbetet, var nöjd med samarbetet med Enervent Zehnder. Den historiska fastigheten medförde utmaningar, men allt löste sig.

– Ventilationsaggregaten anpassades till gamla konstruktioner och placerades i trånga utrymmen enligt gällande standard. Installationsarbeten gjordes då och då under mycket svåra förhållanden, vilket kräver en gedigen professionalism från installatörerna, konstaterar Kellokoski.

– Enervent Zehnders aggregat var redan bekanta, och det uppkom inga överraskningar med dem. Aggregaten har ett bra pris-kvalitetsförhållande och avancerad automatik. Företaget hanterade också alla ytterligare önskemål och krav på ett exemplariskt sätt, bekräftar Kellokoski.

Decentraliserad ventilation bästa lösningen för äldre fastigheter

Ventilationsaggregatets luftflödeskapacitet och dess placering bestämde det bästa alternativet för varje utrymme. Enervent Zehnders aggregat installerades bland annat i stadions butik, konferensrum och akutmottagningar.

– En decentraliserad ventilationslösning är ofta det enda alternativet i en värdefull fastighet som ska renoveras, om ventilationen ska kunna genomföras framgångsrikt med små kanaler. Vi levererade totalt sex olika aggregatmodeller till stadion. Våra egna installatörer var på plats för att se till att allt gick smidigt, säger Ronni Laaksonen.

Renoveringen av Olympiastadion har belönats med både Finlandiapriset för arkitektur och priset Årets betongkonstruktion 2020.