Från en liten verkstad i Borgå till en del av en internationell koncern

Enervent Zehnder har vuxit från ett litet entreprenörslett lokalt företag till en respekterad tillverkare av ventilationssystem och en del av en av branschens ledande koncerner. Språnget har tagits genom några studsar, men på bara drygt tjugo år. Enligt Head of Customer Excellence Sonja Häggman har viljan att utveckla högkvalitativ ventilationsteknik och en bra laganda alltid varit i centrum för det vi gör.

På huvudkontoret i Borgå pendlar vi naturligt mellan kontoren och produktionen. Separata personalpass behövs inte mellan avdelningarna eftersom alla känner varandra och gäster uppmärksammas, säger Sonja Häggman. Hennes ansvar omfattar bland annat Enervent Zehnders marknadsföring och kommunikation, samt digitalisering och utveckling av kundupplevelsen.

– Jag kom att jobba för dåvarande Enervent 2002. Åren har innehållit många produkter, trevliga kollegor, många intressanta arbetsuppgifter och fem olika ägare. Vi har bland annat varit en del av teknik- och familjeföretaget Ensto. Fokus i vår verksamhet har varit detsamma och även om mina arbetsuppgifter har varierat har jag alltid arbetat i kundgränssnittet.

Liksom många andra nya teknologier var utvecklaren av den roterande och energieffektiva värmeväxlaren i Enervent Zehnders utrustning en innovativ entreprenör.

– Vi grundades en gång av en entreprenör inom metallindustrin. Under hans ledning anpassades den roterande värmeväxlaren speciellt för ventilationsaggregat i småhus. Under lång tid fungerade vi som en traditionell industrianläggning. De senaste åren har vi satsat på att hela personalen ska förstå kundernas önskemål och gemensamma mål på samma sätt, säger Sonja.

Medlem av Zehnder Group med en uppgift i norr

Schweiziska Zehnder Group köpte verksamheten i Enervent Oy i augusti 2018. Koncernen är ett av de största ventilationsföretagen i Centraleuropa och växer aktivt sin verksamhet genom förvärv. Enervent Zehnder, verksamt i Finland, Sverige och Norge (i Norge under namnet Exvent), representerar expertis inom kallt klimat och ventilation som uppfyller nordiska krav i företagsgruppen.

– Ägarbytet togs väl emot hos oss. Efter att affären genomförts har vi kunnat fortsätta vår verksamhet ganska självständigt, men samtidigt har vi fått det stöd som behövs från gruppen. Att vara en del av ett familjeföretag skapar en trygg arbetsmiljö för personalen och vi har kunnat erbjuda många intressanta nya produkter till kunderna efter försäljningen.

De med skarpa ögon har märkt att röd färg har förekommit i Enervent Zehnders kommunikationer.

– Under den gångna sommaren har vi introducerat märket ”Member of Zehnder Group” i våra kanaler. Vi påminner om att vi är en del av en större gemenskap. Annars kommer ingenting att förändras – vi är fortfarande samma bekanta tillverkare av högkvalitativa ventilationsaggregat lämpliga för nordiska hem. Zehnder är ett av Europas största företag inom området, som investerar i både expansion, produktutveckling och personal. Det är lätt för oss att le, säger Sonja Häggman.

Zehnder Group har även en separat representation i Finland för några andra produktgrupper, såsom radiatorer, handdukstorkar, takmonterade värme- och kylpaneler och Clean Air Solutions luftreningssystem. I höst kommer koncernens produkter att ställas ut tillsammans för första gången på Finnbuild-mässan. Välkommen till monter 6d48.